Czerwiec był dla naszych podopiecznych pracowitym miesiącem. Dzięki projektowi na dzieci czekało wiele atrakcji, ale także i obowiązków.
Zajęcia na basenie odbyły się jeszcze trzy razy, podczas których dzieci utrwalały swoje umiejętności pływackie – dokształcały pływanie na plecach, nurkowanie, a także miały okazję spróbować szybkiego pływania z płetwami. Dla niektórych stanowiło to nie lada wyzwanie. Na ostatnie zajęcia trener młodszej grupy przygotował dla naszych podopiecznych fantastyczną niespodziankę – całą godzinę zabaw: z piłkami, materacami, zjeżdżalniami, skokami do wody. Starsza grupa miała natomiast możliwość zdawania na kartę pływacką. Szansę tę z sukcesem wykorzystała jedna podopieczna, z czego była bardzo dumna.
Po intensywnym roku uprawiania sportu, przyszedł czas na ponowną wizytę na AWFiS. Nasi podopieczni pod okiem specjalistów przystąpili do różnorodnych badań sportowych: mierzenia wzrostu, wagi, składu ciała, a także sprawdzania czasu reakcji. Najwięcej radości przyniosło to ostatnie, odbywało się, bowiem na wielkiej maszynie, przypominającej fragment statku kosmicznego.
Na zajęciach kulinarnych dzieci przygotowywały pyszne, kolorowe foundee z rozmaitych owoców (winogrona, truskawki, gruszki, kiwi, banany, pomarańcze) i czekolady. Naszych podopiecznych odwiedziła także pani dietetyk, która tłumaczyła, jak poprawnie czytać etykiety na produktach, co oznacza termin ważności, co to jest dieta i wskaźnik BMI.
Czerwiec to ostatni miesiąc trwania projektu „Zdrowie na Fali”. Nasi podopieczni pracowali nad podsumowaniem 9 miesięcy wspólnych spotkań. W efekcie powstały dwie fantastyczne inicjatywy: „Książka kucharska” oraz „Ekopiknik”. „Książka kucharska” stanowi ręcznie spisany oraz zilustrowany przez dzieci zbór wszystkich przepisów, które wykonywane były w trakcie zajęć kulinarnych. Książeczka została wydrukowana i pozostanie wspaniałą pamiątką.
„Ekopiknik” okazał się być imponującym przedsięwzięciem. Wszystkie dzieci zaangażowały się w jego przygotowania. Nasi podopieczni prezentowali swoim rodzinom i przyjaciołom najciekawsze potrawy, które były przyrządzane w ramach zajęć kulinarnych, m.in. ciasto marchewkowe, ciasto burakowe, batony energetyczne, paszteciki z soczewicą i z różnymi dodatkami. Dzieci podzieliły się także wrażeniami z zajęć na basenie oraz ze spotkań ze specjalistami z dziedziny zdrowego odżywiania i sportu. Zorganizowały one wystawę plakatów ze zdjęciami i własnymi wypowiedziami, które na długo pozostaną w pamięci gości.
Kamila Banach Kierownik, psycholog
Centrum Aktywizacji i Integracji Społecznej „Glanik”
Towarzystwa Profilaktyki Środowiskowej „Mrowisko”