„Zdrowie na fali” – zakończenie projektu


Ostatni rok przyniósł nam wiele niesamowitych wrażeń i niespotykanych doznań. Dzięki projektowi „Zdrowie na Fali”, zrealizowanemu w Centrum Aktywizacji i Integracji Społecznej „Glanik” Towarzystwa Profilaktyki Środowiskowej „Mrowisko” oraz sfinansowanemu przez Fundację TESCO Dzieciom w ramach „Pracowni Talentów”, nasi podopieczni mieli okazję spróbować swoich sił między innymi w pływaniu, a także w samodzielnym przygotowywaniu różnorodnych potraw.

W ciągu 9 miesięcy wspólnej, wytężonej pracy, w murach „Glanika” powstało ponad 30 wyśmienitych i zdrowych dań, a w pobliskim basenie przepłyniętych zostało wiele kilometrów. Dzieci dowiedziały się, że zdrowe jedzenie może być przepyszne, a skoki do wody nie muszą być straszne.
Uczestnictwo w projekcie pozwoliło nam także zorganizować różnorodne spotkania ze specjalistami z dziedzin zdrowego odżywiania i sportu. Odwiedzaliśmy trenerów z gdańskiej Akademii Wychowania Fizycznego i Sportu, a także gościliśmy trenera personalnego oraz dietetyków. Na AWF-ie dzieci przystępowały do badania składu ciała, wydolności organizmu oraz szybkości reakcji. Trener personalny tłumaczył, jak ważny dla naszego zdrowia jest ruch i codzienna dawka sportu, a także prezentował naszym podopiecznym konkretne ćwiczenia. Podczas warsztatów z dietetykami dzieci nauczyły się zasad zdrowego odżywiania, poznały piramidę żywieniową, dowiedziały się, jak poprawnie czytać etykiety na produktach.

Projekt „Zdrowie na Fali” okazał się być imponującym przedsięwzięciem, wymagającym zaangażowania i współpracy wszystkich dzieci. Zwieńczenie naszej całorocznej pacy stanowi ręcznie spisana przez naszych podopiecznych „Książka kucharska”, a także Ekopiknik, w trakcie, którego podzieliliśmy się z rodzinami i przyjaciółmi naszymi najciekawszymi doświadczeniami oraz najlepszymi rarytasami. Dzieci zaprezentowały swoje umiejętności kulinarne zdobyte podczas zajęć i zaprezentowane w formie bufetu. Zaprezentowano:

-Ciasto burakowo-czekoladowe – niepowtarzalne ciasto z warzyw na słodko.
– Ciasto marchewkowe idealna kompozycja marchewki i słonecznika pokrytą maślaną pierzynką serka mascarpone.
– zdrowe ciastka owsiane – z mieszanki ziaren: amarantus, siemię lniane, sezamu, orzechów: nerkowca, włoskich, migdałów, oraz posłodzone suszonymi owocami.
-Koktajl arbuzowo- cytrynowy – bezpestkowy, orzeźwiający przepyszny koktajl z arbuza z nutką soku
z cytryny.
– Rogaliki z nietypowym nadzieniem soczewicowo-pieczarkowym, oraz soczewicowo pietruszkowym.
– Szaszłyki owocowe – bomba witaminowa na patyku.

Każdy gości dostał również w prezencie za przybycie zapakowany ekologicznie baton energetyczny, składający się z ziaren z miodem, wraz z dołączoną wizytówką Fundacji Tesco oraz naszego Centrum. Ponadto stworzono plakaty ze zdjęciami i opisami i relacjami dzieci z zajęć na basenie. Powstał imponujący 10 metrowy plakat, na którym dzieci namalowały swoje postacie pływające w basenie z wklejoną chmurką i opisem, co najbardziej podobało im się na zajęciach z pływania

Dla nas, najwspanialszą oceną projektu była radość i uśmiechy dzieci w trakcie gotowania, jedzenia oraz pływania. Fantastyczna, pyszna i zdrowa atmosfera uwieczniona została na zdjęciach. Projekt był bardzo udany, z chęcią kontynuowalibyśmy zadanie w przyszłości. Forma zajęć okazała się być bardzo trafiona i znakomicie uzupełniała ofertę ośrodka o zajęcia na basenie, kulinarne, ciekawe zajęcia ze specjalistami. Dzięki projektowi, dołączyło do nas parę nowych odbiorców zainteresowanych zajęciami. Niezwykłym powodzeniem cieszyły się wszystkie proponowane atrakcje. Zdecydowanym atutem była systematyczność zadań oraz atrakcyjność oferty.

Towarzystwa Profilaktyki Środowiskowej „Mrowisko”

Projekt i wykonanie: Mehowmy