Zdrowe drugie śniadanie

Zastanawiasz się czasami czy Twoje dziecko zjada drugie śniadanie, które przygotowujesz mu do szkoły? Jeżeli tak, to jesteś w grupie ponad 30% mam martwiących się o to, że ich pociechy nie jedzą w szkole zapewnionych im posiłków. A może należysz do grona rodziców (przyznaje się do tego aż 5%), którzy nie mają czasu lub pomysłu, by przygotować dziecku domowy i zdrowy posiłek? W odpowiedzi na te obawy Lidl Polska przygotował specjalną akcję edukacyjną, która ułatwi przygotowywanie pełnowartościowych posiłków, tak ważnych w diecie dzieci.


Z badań przeprowadzonych przez TNS Polska na zlecenie Lidl Polska wynika, że 81% dzieci dostaje drugie śniadanie do szkoły, a 49% ma wykupione obiady w stołówce. Niestety, 32% mam obawia się, że ich dziecko nie zjada w całości żadnego z tych posiłków. Martwiąca jest informacja, że aż 5% rodziców nie zapewnia dzieciom żadnego jedzenia na długie godziny w szkole, co definitywnie kłóci się ze spożywaniem 5-6 małych posiłków dziennie.


Problemem, który nasila się z roku na rok jest zła dieta dzieci. W zestawieniach międzynarodowych polskie 11-latki wypadły gorzej niż ich starsi koledzy. Zajęliśmy pierwsze miejsce pod względem odsetka 11-latów uważających się za zbyt grubych – uważa tak aż 43% dziewcząt w tym wieku oraz 33% chłopców. Według badania przeprowadzonego przez TNS Polska na zlecenie Lidl Polska, dzieci spożywają za dużo produktów bogatych w cukry i tłuszcze. Białe pieczywo z wędliną na śniadanie czy „śmieciowe jedzenie” dostępne w sklepikach szkolnych, to norma w ich codziennej diecie. Aż 7 na 10 uczniów szkół podstawowych zjada słodycze przynajmniej kilka razy w tygodniu, a ponad połowa chrupie raz w tygodniu lub częściej słone przekąski. Spożywanie warzyw i owoców jest znacznie poniżej rekomendowanej normy. Z badań Lidl Polska wynika, że tylko 1/3 dzieci sięga po warzywa w szkole, a aż 37% mam przygotowuje na drugie śniadanie dla swoich pociech posiłki wysokokaloryczne i z niską zawartością wartości odżywczych.


Lidl Polska wychodzi naprzeciw rodzicom i we współpracy z dietetyk Justyną Marszałkowską, uczy jak wprowadzać zmiany do codziennej diety dzieci, by była ona zrównoważona. – Rodzice są odpowiedzialni za kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci. Każda mama powinna wprowadzać do jadłospisu swojego dziecka produkty zbożowe pełnoziarniste, bez dodatku cukru i nadmiernej ilości soli. Należy unikać wysokokalorycznych, bogatych w tłuszcz przekąsek i słodzonych napojów. Zaleca się, aby dziecko jadło codziennie warzywa i owoce, produkty nabiałowe, a przynajmniej raz w tygodniu posiłek złożony z ryb, o wysokiej zawartości kwasów omega-3. 7% matek przyznało, że nie daje dzieciom „zdrowych produktów” do szkoły, tłumacząc się brakiem czasu. Wychodząc naprzeciw ich oczekiwaniom, chcemy zaproponować kilka naprawdę szybkich do przygotowania posiłków, które odkryją przed dziećmi nowe smaki i przyniosą radość z jedzenia – radzi Justyna Marszałkowska.


Lidl Polska w ramach kampanii „Powrót do szkoły z Pascalem i Okrasą” podjął się misji edukowania rodziców w zakresie zdrowego odżywiania dzieci. Na stronie internetowej www.kuchnialidla.pl w zakładce „Szkoła smaków dla dzieciaków” zamieszczone zostały informacje dotyczące zdrowego żywienia dzieci, sposoby na zachęcenie najmłodszych do jedzenia warzyw i owoców, a także gotowe przepisy oraz porady psychologiczne i dietetyczne. 

Projekt i wykonanie: Mehowmy