Projekt „Zdrowie na Fali”
Kwiecień rozpoczęliśmy od świątecznego śniadania wielkanocnego. Na stole pojawiły się pisanki, babki wielkanocne, rogaliki z dżemem, sałatki jarzynowe. Wszystkie dania zostały przygotowane przez podopiecznych z ekologicznych produktów. W tym miesiącu zawitała u nas wiosna, a na stole pojawiły się owoce. Zajęcia kulinarne rozpoczęliśmy od sałatki owocowej, gdzie królowały truskawki, winogrona, banany i orzechy. Następnie przygotowywaliśmy gofry z mąki pełnoziarnistej z owocami. Pieczenie gofrów sprawiło wiele radości. Podopieczni mieli możliwość spróbowania własnoręcznie przygotowanego sushi z owocami. Niektórzy z nich jedli je po raz pierwszy.
W tym miesiącu odwiedził nas Pan Piotr – trener personalny, który opowiadał o swojej pracy, o treningach indywidualnych, sportach grupowych itp. Dzieci rozpoczęły zajęcia sportowe od rozgrzewki. Następnie odbyły się konkurencje sportowe z podziałem na drużyny. Dzieci miały wykonać przewrót w przód, bieg z przeszkodami, bieg na czas, kręcenie hula-hop itp. Młodzież również zaczęła od rozgrzewki, następnie udaliśmy się na boisko i zagraliśmy mecz piłki nożnej.
Na basenie widać postępy pływania pod makaronem oraz nurkowania. Chętnie uczestniczą w ćwiczeniach, które są zabawą.